Hlavným cieľom najvačšej študentskej organizácie v Európe - Erasmus Student Network je staranie sa o študentov na Erasme, alebo na inom výmennom pobyte. Keďže vačšina z nás má aj svoju vlastnú skúsenosť vieme, čo všetko može krátkodobý pobyt či štúdium v zahraničí priniesť. Preto sa ESN Slovensko rozhodlo usporiadať svoj historicky prvý Mobility week. Počas neho sa všetky ESN sekcie na Slovensku zapoja do organizovania aktivít, ktoré nielen zdoraznia výhody študentských mobilít, ale aj poukážu na príležitosti získania jedinečných zážitkov, ktoré cestovanie prináša. Link na FB event nájdeš na konci tohto článku.

 

Každého poznačí dlhodobé žitie v zahraničí. Či už v dobrom alebo v zlom. Zaručene si už nespočetne veľakrát počul o všetkých pozitívach, ktoré so sebou prináša erasmus. O jeho negatívnych stránkach sa však toľko nehovorí. Má vôbec nejaké?

Práve preto prinášame rebríček desiatich vecí, s ktorými sa musíš počas erasmu (v tom lepšom prípade aj po erasme) navždy rozlúčiť.                                                         

STRACH

Prídeš do neznámej krajiny, ktorej rečou možno ani nerozprávaš. Ovládaš základné frázy z vreckového slovníka a vieš sa akurát tak opýtať, kde je najbližšia autobusová zastávka. Bojíš sa prehovoriť. Hrozíš sa predstavy, že sa staneš terčom výsmechu. Hádaj čo! Strach musí ísť bokom. Nahromaď v sebe všetku odvahu a vyber sa smelo do ulíc. Neboj sa osloviť neznámych ľudí na verejnosti. Pokojne kombinuj aj tri jazyky, používaj ruky, nohy. Zo začiatku možno zažiješ zopár zábavných situácií, ale aspoň budeš mať neskôr na čo spomínať. A ani sa nenazdáš a o dva týždne budeš už smelo speakovať, sprechovať aj hablovať.

PREDSUDKY

Myslel si si, že Taliani vedia iba nahlas rozprávať a besne rozhadzovať rukami, ale potom sa ukázalo, akí sú dobrosrdeční a pohostinní. Hoci si ich spoznal iba včera, dnes už sedíš za ich stolom a pochutnávaš si na ďalšej talianskej špecialite. Veď ako povedal známy anglický spisovateľ  Aldous Huxley: "Cestovaním zistíte, ako sa každý mýli v názore na iné krajiny". Nechaj Nemcov naučiť ťa, aké skvelé je piť pivo a užívať si spoločnosť kamarátov. Prispôsob sa odviazaným Španielom a vyraz do klubu až po polnoci, veď dni v južných krajinách nemajú konca. Nechaj sa inšpirovať úžasným vkusom a zmyslom pre rytmus štýlových Francúzov. Každý jeden človek je výnimočný. Po erasme budeš ako vymenený. Zahodíš predsudky a už nikdy nebudeš ľudí hádzať do jedného vreca.

NEVZDELANOSŤ

Tak, ako to vyplýva aj zo zákona: neznalosť (v tomto prípade nevzdelanosť) neospravedlňuje. Nehanbi sa, keď niečo nevieš, alebo si nevedel - pýtaj sa, objavuj, spoznávaj. Ústa máš predsa na to, aby si ich používal a každý jeden človek predsa ocení, keď sa o neho druhí zaujímajú. O to s väčším zapálením ti bude o svojej kultúre rozprávať a ty si to o to lepšie zapamätáš. A najbližšie, keď pôjdeš do Talianska a na raňajky si miesto praženice s párkami objednáš chrumkavý croisant s cappuccinom, nikto už po tebe nebude pozerať ako po turistovi. Obohatí ťa to o nové poznatky, ktoré ti knihy a vzdelanie získané v školách nikdy neposkytnú. Škola má byť pre teba prípravou do života. Tak vnímaj erasmus ako príležitosť sa v živote otestovať.

SEBECKOSŤ

Spoločné výlety, pikniky a prestávky v škole. Nie je nič krajšie ako sa podeliť s ostatnými o kúsok horalky, poslednú spomienku, ktorá ti ostala na Slovensko. Ak ťa niečo erasmus naučí, tak je to aj radosť podeliť sa, požičiavanie a vzájomné pomáhanie si. Sharing is caring. Fungujete predsa ako veľká rodina. Nakupujete spolu, varíte spolu, bývate spolu. Žiadny sebec sa z erasmu vrátiť ani nemôže.

LENIVOSŤ

Na erasme nič nie je to isté a každá jedna chvíľa je výnimočná. Nič nechceš premeškať, nikde nesmieš chýbať. A tak utekáš rýchlo zo školy rovno do supermarketu zabezpečiť zásoby na international večeru, ale ešte predtým musíš rýchlo upratať kuchyňu (lebo teraz je rad na tebe) a oprať oblečenie, ktoré ti napáchlo z diskotéky. Na konci dňa síce padneš unavený do postele, ale s pocitom, že tvoj deň bol maximálne produktívny a rozhodne stál zato. Sám nechápeš, ako si to všetko stihol. Zrazu tu už nie je mamička, čo sa o teba postará. Naučil si sa k samostatnosti a prestal si bezducho hľadieť do stropu. Keď sa chce, všetko sa dá.  

NADBYTOČNÉ KILÁ

Tento bod nadväzuje tak trocha na predchádzajúci. Platí to najmä,  ak ideš na erasmus v lete. Toľko aktivity a efektívne využitého dňa ti určite pomôže zhodiť aj nejaké to kilečko navyše. Môžeš praktizovať svoje obľúbené vodné športy, chodiť do posilky, zabehať si popri pláži, alebo jednoducho spoznávať mesto pešo! Skús si zapnúť krokomer na telefóne a budeš príjemne prekvapený, koľko kilometrov sa dá prejsť za deň v novom meste. Pokiaľ sa dá, miesto cesty mhd-čkou sa vyber do školy pešo alebo si kúp lacný bicykel.

ZÁVISLOSŤ NA MOBILE

Zahraničný pobyt je skvelá „inštitúcia“ kde sa zbavíš svojej závislosti na internete a sociálnych sieťach. Tu ti žiadne vysedávanie a zazeranie do telefónu nehrozí. Po prvé, skoro nikde nie je wifi a ak sa ti aj náhodou podarí zadarmo pripojiť na free sieť hotela, máš tak akurát čas podať mame hlásenie, že stále žiješ, lajknúť prvú foto na instagrame a maximálne sa checknúť, že sa práve nachádzaš v Lisabone. A už aj utekáš ďalej, aby si nič nepremeškal a stihol happy hours v najbližšom múzeu. Rýchlo pochopíš, že neexistuje nič, čo by ti nahradilo živú komunikáciu. Samozrejme nikto ti nezakazuje pri ďalšom free wifi hotspote zavesiť hore najnovšiu selfie s opičkou na Gibraltare.

MÁRNIVOSŤ A NENÁSYTNOSŤ

Začne sa to pri balení. Ako preboha začať nový život iba s 20 kg kufrom? Počas erasmu zistíš, že všetko, čo si doposiaľ považoval za nevyhnutnosti tvojho bytia, sú iba materiálne a nepotrebné záležitosti, ktoré ťa v konečnom dôsledku nikdy neurobia skutočne šťastným. Zrazu zistíš, že na cestu sa dá vydať aj s malým ruksakom a dvomi tričkami. Polku z tých handier, čo si si dovliekol so sebou, si ani nevyužil a pri odchode nebudeš mať miesto v kufri na svoje suveníry, eurové knihy z antikvariátu a iné skvosty, ktoré pre teba získali na hodnote. Vrátiš sa domov a miesto márnotratného rozhadzovania peňazí si radšej začneš plánovať nový výlet do zahraničia.

PRIORITY

50 eurová kabelka alebo spiatočná letenka do Berlína? Vďaka erasmu zažiješ situácie, ktoré ti úplne obrátia priority. Možno spoznáš ľudí s menej šťastným osudom. Možno navštíviš chudobné a opustené miesta. Skrátka, Erasmus ti pomôže prehodnotiť svoje priority a rýchlo si uvedomíš, v akej materiálnej bublinke si doteraz žil. Tvoje srdce už nebude prahnúť po nových hodinkách ani najnovšom iphone. Pochopíš, že radšej sa oplatí investovať do nových zážitkov, do vecí, ktoré ti nikto nevezme a skutočne ťa vnútorne napĺňajú.

STEREOTYP

Nemysli, že po erasme všetko končí. Práve naopak, všetko sa ešte len začína. Už si okúsil kúsok sveta, ale budeš dychtiť po nových zážitkoch. Najmä teraz, keď sa môžeš pochváliť svojimi kamarátmi v zahraničí, svet sa ti bude zdať ako gombička. Nechceš, aby ti život pretiekol medzi prstami. Či už počas erasmu, alebo po ňom, žiadna nuda a stereotyp viac nehrozí. Bude ti chýbať kontakt s rovnako zmýšľajúcimi ľuďmi a preto budeš všemožne hľadať spôsoby, ako nevypadnúť z tohto kruhu a preto sa zapojíš do ESN-ka, aby si pomohol ďalším zbaviť sa svojich nerestí a pozerať sa na svet z iného uhľa pohľadu.

Tak či onak, erasmus ta poznačí už na zvyšok života. Ale ver mi, že to nikdy, ale nikdy neoľutuješ. Tak neváhaj, a rýchlo sa choď pozrieť, s akými školami má uzatvorenú zmluvu tvoja fakulta. Nenechaj si ujsť jedinečnú šancu vycestovať do neznáma a spoznávať skvelých ľudí. Počet študentov je obmedzený, tak nezaspi na vavrínoch.

Nepáči sa ti ponuka škôl, tak na čo ešte čakáš? Nájdi si inú , pre seba ako vyšitú a oslov ju s ponukou výmenného pobytu. Skrátka nebuď labuť!!!

Once erasmus, always erasmus. 

https://www.facebook.com/events/1819462348333264/

-Sis-