Prečo si sa rozhodol pre štúdium v zahraničí?

O štúdiu v zahraničí som sa dozvedel u nás na univerzite. Zúčastnil som sa prednášky, kde sa absolventi programu delili o svoje skúsenosti. Bol som fascinovaný. Ísť študovať do zahraničia, rozšíriť si vedomosti a naučiť sa jazyk? Získať kopec nových kontaktov a priateľstiev na celý život? Precestovať krajinu, naučiť sa samostatnosti a odniesť si zážitky, na ktoré budem vždy spomínať? A to ak ma vyberú, mi ešte dajú aj štipendium? V tom čase pre mňa neexistoval žiadny racionálny dôvod, prečo by som to nemal vyskúšať. O pár dní som sa teda prihlásil a ďalší semester som odlietal:)

Akým si bol študentom pred Erasmom?

Svoje povinnosti som si v škole plnil, so skúškami som problém nemal, ale veľkou aktivitou som neprekvital. V skratke, urobil som čo bolo treba, ale pretrhnúť som sa nešiel.

Mal si konkrétne predstavy toho, o čom Erasmus a zahraničie je?

Pravdupovediac, ani nie. Mal som voči tomu rešpekt. Študoval som technickú školu a keď ma prijali, nevedel som si predstaviť štúdium v angličtine. Ale o tom to je. Ak človek cíti príležitosť a bojí sa jej, mal by sa jej chytiť. Ostatné sa už prispôsobí. V ťažkých chvíľach, hlavne pri rozhodovaní, si vždy spomeniem na výrok Steva Jobsa: “Vedieť o tom, že budem čoskoro mŕtvy, je tá najdôležitejšia vec v mojom živote, ktorá mi pomohla spraviť veľké rozhodnutia. Mať na pamäti, že zomriete, je ten najlepší spôsob, ako sa vyhnúť obavám, že máte čo stratiť.”

Povedz nám niečo o tvojich plánoch do budúcnosti ešte počas VŠ, keď si nevedel o Erasmus programe.

Plány som mal. Keď sa však na to pozriem spätne, boli bez cieľa a akéhokoľvek nadšenia. Nič konkrétne. Také prekračovanie zo strany na stranu. Neviedlo to nikam.

Zmenili sa tvoje názory, život a postoj voči ostatným ľuďom a kultúram počas štúdia v zahraničí?

Určite. Uvedomil som si, že mnoho kultúr reaguje na jednotlivé podnety či problémy úplne rozdielne. S takmer každou kultúrou treba komunikovať iným spôsobom vo všetkých oblastiach života, či sa jedna o vzťahy alebo prácu. Uvediem jednoduchý príklad. Môžete si urobiť srandu z Tajvanca a bude sa na tom smiať celý deň. Pokiaľ si tú istú srandu urobíte napríklad z Jamajčanky, tak sa nahnevá. Tým nechcem povedať, že jeden alebo druhý je zlý. Jednoducho len veci vnímajú inak a treba na to brať ohľad. Ako môžete vidieť, Erasmus je skvelý aj keď chcete pracovať v medzinárodných korporáciach, kde sa človek stretne s mnohými národnosťami. A aj ked ich možno nebudete riadiť, budete sa musieť naučiť jeden s druhým vychádzať.

Akým si bol študentom po Erasme?

Veľmi aktívny. Po príchode som začal pracovať v Stredoeurópskom technologickom inštitúte pre inovácie a technológie, pripojil som sa k ESN organizácii a pracoval ako koordinátor pre zahraničných študentov. Taktiež som spolupracoval na katedre ako pomocná vedecká sila a participoval na rôznych európskych projektoch. Neskôr som začal pracovať ako obchodný partner pre jeden rumunský startup. Mojou úlohou bolo rozbehnúť celý biznis na Slovensku. Pre mňa, ako mladého chalana, to bola dobrá skúsenosť.

Vieš nám opísať tvoje pocity, keď si sa vrátil domov?

Smútok, nostalgia. Počas celého roku sme sa všetci spolu učili, varili, cestovali, chodili na párty, hodiny rozprávali o tom, ako to funguje v našej či onej krajine. Keď vám zrazu také chvíle skončia, nejaký čas trvá, kým si uvedomíte, že život musí ísť ďalej. Človeku však vždy ostanú spomienky, ktorých hodnota sa naozaj nedá vyčísliť.

Trošku nám priblíž obraz o tebe a tvojich kamarátoch z domova a zo zahraničia, v čom sa tie vzťahy líšia, ak sa vôbec líšia?

Nepovedal by som, že tie kamarátstva sa líšia. Priateľov vždy spajájú životné hodnoty, či záujmy a je jedno odkiaľ sú. Ak by si mal možnosť znova sa rozhodnúť pre Erasmus aké by bolo tvoje rozhodnutie? Neváhal by som. Keď sa na Erasmuspozerám spätne, bolo to jedno z najlepších rozhodnutí v mojom živote. Neexistuje preto žiadny dôvod prečo by som to nevyskúšal ešte raz:)

Ako ti erasmus pomohol v tvojom profesnom či kariérnom živote, respektíve čomu sa venuješ momentálne?

Som marketér telom i dušou. Spolupracujem so známou českou agentúrou RobertNemec.com, popritom zakladáme s kolegyňou viacero online projektov. S jedným z nich sme už dostali pozvanie aj do televízie. Pred nedávnom som sa začal starať o celý marketing pre košickú firmu Webovač.sk, ktorá mieri na svetový trh. Je to platforma na tvorbu webu. Každý, kto by chcel svoj web, ale nevie programovať, či nemá peniaze na programátora a grafika, si ho môže vyklikať sám behom pár hodín. Môže to skúsiť zadarmo. Ja, ako zahraničný študent, som tento problém riešil. Chcel som písať o svojich zážitkoch v zahraničí, dať o nich vedieť verejnosti, či skúsiť svoj vlastný biznis, no nemal som peniaze nazvyš a programovať som nevedel. Je to teda ideálne riešenie pre ľudí, ako som bol pred nejakým časom aj ja.

Čo plánuješ dalej?

Na jar sa plánujem usadiť v Las Palmas de Gran Canaria, učiť sa španielčinu a pracovať odtiaľ.

A teraz povedz pár dôvodov, prečo by mal každý (ne)skúsiť Erasmus !

Naučíte sa jazyk a nemusí to byť len jeden. Spoznáte kopec ambicióznych a podobne zmýšľajúci ľudí ako vy. Budú to kontakty, ktoré oceníte, keď budete rozbiehať vlastné podnikanie, chcieť pracovať v zahraničí, cestovať po svete či pravidelne precvičovať jazyk. Naučíte sa sebestačnosti, otvoria sa vám nové obzory a možno si nájdete aj životného partnera:) Stretol som sa s názorom, že sa na erasmus neoplatí ísť, pretože sa tam len pije. Myslím si, že každý sa môže slobodne rozhodnúť, čo tam bude robiť a je len na ňom, čo si odtiaľ odnesie.

Čo dodať na záver?

Chcel som pomôcť študentom, ktorých Erasmus láka, ale váhajú alebo sa boja ísť.To, že niekto na erasme nebol alebo sa mu jednoducho nechce, neláka ho, neznamená, že nenájde kopec iných možností. Poznám mnoho ľudí, ktorí sú naozaj skvelí v tom, čo robia a skvelí ako ľudia, a nikdy na erasme neboli. Každý sme iný a každý vidíme seba kráčať po inej životnej ceste :)