Where did I do my Erasmus?

It was 2011. I was at the 4th grade of my university studies (UPJŠ Košice, Slovakia) when I heard about Erasmus for the first time. It didn‘t take me much time to find out details and organize everything necessary in order to spend a semester of my life in Spanish VALENCIA.

My monthly grant provided by the EU was around 400 euro. My accommodation cost me around 180 euro. The rest was used for food, parties and travelling. And trust me, Valencia is not as expensive as people could think. At least it wasn´t 5 years ago.

Valencia lies on the coast of Spain, around 350 km South of Barcelona. And I must say that Valencia offers completely everything what university student needs. Quality universities, sea and beaches to spend some free time, culture and history, beautiful parks and nature, but especially very active nightlife. Parties are everywhere in Valencia. And every day. The most popular used to be on Blasco Ibanez street where also University of Valencia is located.

My favourite place in Valencia was “City of Arts & Sciences”. It´s a culturally entertaining complex of various museums which is surrounded by astonishing park Turia.

If you think of Erasmus in Spain, I highly recommend Valencia.

What was the itinerary of my travels though Spain?

After I decided to save some money from my monthly grant and not to spend everything on parties and life in Valencia as such, I started to plan travels across Spain together with my new soul mate Monika.

Our first steps led us (thanks to RYANAIR) to the South of Spain – to MALAGA. Till now Malaga is one of my favourite cities of Europe. Our stay there was unforgettable. Malaga was the city where I tried couchsurfing for the first time and since then I have used couchsurfing many times. It is one of my favourite ways how to get to know local people and at the same time not to pay for accommodation during travelling. If you are in Malaga, then you should definitely take a day trip to GIBRALTAR which although lies in the South of Spain, it belongs to the territory of the UK. And at Gibraltar freely living monkeys were jumping over me for the first time in my life.

Our further steps took us to the most important cities of Andalusia. Such as Sevilla, Cordoba, Granada and also Jaen. Of course we couldn´t skip a visit to the Spanish capital Madrid or popular Barcelona where we observed beauty of Gaudi´s architecture.

The TOP and at the same time our last trip of our Erasmus stay was a weekend trip to IBIZA where we flew through Ryanair for 15 euro. Both ways. Unbelievable. Accommodation was for free thanks to couchsurfing. And renting a car cost us approximately 35 euro each. It was a great end to out great Erasmus stay in Valencia.

After my coming back to Slovakia I tried to acclimate myself to cruel conditions of everyday studies, limited travelling and I said to myself that Erasmus was just the beginning! So it was. Since then I have travelled through many European countries, almost whole South America by myself, a bit of Asia and I am planning more and more.


Kde som strávila môj ERASMUS?

Písal sa rok 2011. Bola som v štvrtom ročníku na UPJŠ v Košiciach, keď sa ku mne dostala informácia o programe Erasmus. Dlho mi netrvalo a zistila som si možnosti študijných pobytov. Nakoniec som sa rozhodla pre ŠPANIELSKU VALENCIU, kde som strávila zimný semester v roku 2012.

Môj mesačný grant bol niečo cez 400 eur na mesiac. Ubytovanie som si našla za cca 180 eur, takže ďalšiu polovicu som mohla minúť na stravu, párty a cestovanie. A verte mi, že Valencia nie je tak drahá, ako by si ľudia mohli myslieť. Teda aspoň pred tými 5 rokmi nebola.

Valencia je mesto na pobreží Španielska, 350 km južne od Barcelony. A musím uznať, že Valencia ponúka úplne všetko, čo vysokoškolský študent potrebuje. Kvalitné univerzity (haha žartujem, kto ide na Erasmus študovať ), more a pláže na strávenie voľných chvíľ, kultúru a históriu, parky a prírodu, no predovšetkým veľmi bohatý nočný život. Párty vo Valencii sú na každodennom poriadku. Najpopulárnejšia ulica bola Blasco Ibanez, kde sa okrem mojej univerzity nachádzali aj všetky bary, podniky a diskotétky.

Mojim obľúbeným miestom vo Valencii bola “Ciudad de las Artes y Sciencias“. Ide o zábavno-kultúrny a archeologický komplex múzeí, ktorý je obklopený nádherným parkom Turia.

Ak premýšľate nad Erasmom v Španielsku, vrelo odporúčam Valenciu.

Aký bol itinerár mojich ciest po ŠPANIELSKU?

Po tom ako som si utiahla opasok a odložila peniažky z grantu, vybrala som sa na cesty naprieč Španielskom aj s mojou novou spriaznenou dušou Monikou.

Naše prvé kroky a lacné letenky cez RYANAIR nás nasmerovali na juh Španielska – do MALAGY. Malaga je doteraz jedno z mojich TOP miest v Španielsku a náš pobyt v nej bol nezabudnuteľný. Prvýkrát v živote som vyskúšala COUCHSURFING, a od vtedy si ho neviem vynachváliť. Ako jednodenný trip sme si vybrali výlet na Gibraltar, ktorý aj keď leží na juhu Španielska, spadá pod Veľkú Britániu. No a na Gibraltári po mne prvýkrát v živote skákali voľne pobehujúce opice.

Ďalšie cesty nás viedli po takmer celej Andalúzii. Resp. po najdôležitejších miestach Andalúzie. Napríklad nádherná Sevilla, Córdoba, Granada či Jaén, odkiaľ pochádza moja dobrá kamarátka Pili.

Samozrejme nesmel chýbať výlet do hlavného mesta Madridu a obľúbenej Barcelony, kde som sa nevedela nakochať krásy Gaudiho architektúry.

Takou TOPkou a zároveň posledným tripom môjho Erasmu bol víkendový výlet na Ibize, kam sme zohnali spiatočné letenky len za 15 eur!!! Áno, uhádli ste. Opäť cez Ryanair. Ubytovanie zadarmo cez couchsurfing a prenájom auta nás vyšiel tuším 35 eur na osobu na 2 dni. Skvelé ukončenie môjho študijného Erasmus pobytu vo Valencii.

Po návrate domov na Slovensko som sa rýchlo aklimatizovala (respektíve snažila sa) na kruté podmienky dennodenného štúdia, limitovaného cestovania a povedala si v duchu, že TOTO BOL LEN ZAČIATOK! A tak aj bolo. Veď MiliMundo a moje bláznivé putovanie svetom (Južná Amerika, Thajsko a mnoho iného) je taktiež výsledkom môjho 5-mesačného Erasmus pobytu vo Valencii.

 

Article by/článok napísala - Milada Konečná (Milimundo blog)

Find original article here / Originálny článok nájdeš tu